Heb jij het gevoel dat stress je op de hielen zit? Stress gevoelens lijken zich als een olievlek te verspreiden. De een na de ander raakt overspannen of komt in een burn-out terecht, en dat is misschien ook niet zo gek?
De economie draait weer op volle toeren, de kansen liggen voor het oprapen. Stel dat je al het werk wat je voorgeschoteld krijgt met beide handen vastgrijpt, je wilt uitblinken, jij voelt je voor iedereen verantwoordelijk, je tilt stiekem de lat steeds een tikje hoger, kortom je eist steeds meer en meer van jezelf.
In de huidige maatschappij is het geen overbodige luxe om jezelf wat tools te geven voor meer zelf-controle zodat je topfit kan blijven presteren en kan genieten van de winst waar je zo je best voor doet!
Wil je meer zelfcontrole en minder stress gevoelens? Dan zijn deze 7 tips een uitkomst
voor jou.
de zelf- check | heb ik stress
Check het eens bij jezelf, of vraag je partner, of iemand uit je directe omgeving of ze iets in je herkennen van de onderstaande punten.
| Als je 11 of meer van de 12 punten met JA hebt beantwoord is het goed om jezelf wat vragen te gaan stellen. Wat maakt dat ik dit ervaar? Wat kan ik doen om mijn stressgevoelens te verminderen? Win informatie in bij je huisarts, bedrijfsarts of stress- coach. Overspannenheid of een burn-out ligt op de loer. Neem de signalen serieus.
- Voel je een constante druk?
- Voel je je regelmatig opgejaagd?
- Heb je meer/minder eetlust?
- Vind je het lastig je te concentreren?
- Ervaar je stemmingswisselingen?
- Ervaar je uitstelgedrag?
- Ben je sociaal minder actief?
- Slaap je minder goed?
- Ben je fysiek minder actief?
- Ben je uitgeput na het werk?
- Ervaar je veel zelfkritiek?
burn out, een vervelend iets
Overspannen of in een burn-out raken sluipt er langzaam maar gewillig in. Als de grens voor jou is bereikt, en jij geen actie onderneemt dan heb je kans dat je lichaam zelf op de ‘ RESET’ knop drukt. Ga terug naar start. 3 tot 12 maanden is het minimale aan rust dat je nodig hebt om weer een beetje op gang te komen. Onderschat het niet.
7 tips
Wat te doen tegen stress? 7 tips voor meer zelfcontrole en minder stressgevoelens
1 Aan de oplader: Vergeet niet een pit-stop voor jezelf in te plannen. Werk hard, en ontspan hard. Microbreaks (2 minuten pauze), frisse buitenlucht, beweging en een powernap zijn tools die verse energie opleveren. Plan ze in voor jezelf. Jij bent het waard!
2 Deel je tijd in: Geef tijd aan je acties in je agenda.
Je zal merken dat je handelt naar de tijd die je jezelf gegeven hebt. Je geeft richting aan je denken. Je ervaart meer zelf-controle en minder stress gevoelens.
3 Zet je zeilen bij: : Er zullen momenten komen dat een actie niet het gewenste resultaat zal geven. Incasseer dat leermoment. Zet je zeilen bij om nieuwe wind te vangen. Staar je niet blind op wat minder goed gaat. Leer en leg focus op de kansen en mogelijkheden.
4 Stel doelen : Op deze manier wordt het onzichtbare, zichtbaar. (Anthony Robins) Je kan je behoeftes een naam, vorm en tijd geven. Jouw stippen op de horizon. Dit is een belangrijke bouwsteen voor meer zelf-controle.
5 Bewegen: Als je hoofd vol zit dan is het moeilijk om te ontspannen. Daarom is het beter om juist actie te ondernemen en iets in de praktijk te gaan doen, zoals bewegen.
Als reactie op stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door lekker te gaan bewegen kun je dit hormoon op een praktische manier afbreken. 30-45 minuten matig tot intensief bewegen zal je al een flinke opkikker geven.
6 Schrijf je hoofd leeg : Pak een vel papier en schrijf op welke zaken er op dit moment allemaal spelen in je leven. Waar ben je allemaal mee bezig? Over welke projecten en taken probeer je je aandacht op dit moment te verdelen? Door even je hoofd leeg te schrijven krijg je overzicht. En dit overzicht geeft je controle. En dat helpt je stress verminderen.
In je hoofd worden taken en gedachten gekoppeld aan emoties. Hierdoor worden ze meestal uit proportie getrokken. Taken die totaal niet belangrijk zijn houden je de hele dag bezig terwijl de echt belangrijke dingen blijven liggen.
7 Krachtvoer: Een lichaam vol stress verbruikt vitaminen en mineralen in een verhoogd tempo. Daarom is het belangrijk om extra oplettend te zijn op vitaminetekorten.
Het kan slim zijn om extra te letten op je inname van o.a. vitamine c, magnesium, calcium en vitamine B. Door je voeding aan te vullen met verse groenten, ongebrande noten, zaden en volkoren producten kun je je lichaam blijven voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen zodat je lichaamsprocessen ook onder stress goed blijven functioneren.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom niet om ze aan mij te stellen. Ik help je graag verder. Je kan mij gerust een bericht sturen. Ik ben bereikbaar via de e-mail: marianne@lifestyleconsultancy.nl
Contact
Ook wel eens last van mist in je hoofd? Het kan zijn dat je veel of misschien wel teveel stress ervaart. Wil je weer grip op de zaak en ben je op zoek naar meer controle? Dan ben bevind je je op de juiste website. Helder en praktisch dat is onze aanpak. Vul je contactgegevens in, we maken een afspraak om je wensen door te nemen.
Je kan ook zelf een afspraak plannen in mijn online agenda: afspraak met Marianne