Word je ook achtervolgd door vermoeidheid? Het lijkt wel of de donkere dagen onze energie opslurpen. De agenda’s staan nog steeds vol maar de dagen zijn korter. De wintertijd heeft veel invloed op je leefstijl, je kan je somberder voelen en slechter slapen.

Wat maakt ons zo moe, is het alleen het koude weer of zijn er nog andere zaken die invloed hebben. Wil je ook je vermoeidheid verslaan? Dan zijn deze praktische tips echt iets voor jou.

 

  1. Voeding

Je kunt je moe voelen wanneer je bepaalde voedingsstoffen te kort komt. Bepaalde vitaminen zoals B-vitamines en vitamine C spelen een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit voeding. Een goede basis- multi -vitamine geeft al extra fundament aan je energiebalans. Neem een kijkje bij de natuurvoeding of gezondheidswinkel bij jou in de buurt voor een goede multivitamine.

vitale voeding

Rijke voedingsstoffen vind je voornamelijk in ‘echte’ voeding die worden gemaakt door moeder natuur. Groenten, peulvruchten, zaden, noten, vis, vlees en fruit. Bij voorkeur zo puur mogelijk.  Puur betekent zo onbewerkt mogelijk, dat er zo min mogelijk aan toegevoegd en geknutseld is.

2. Beweging

Stilzitten kost je energie, hoe vreemd dat ook lijkt. Kom dus van je bank af en ga bewegen. Matig- intensieve beweging minimaal 30 minuten geeft je al een boost. Plan het in de ochtend of tussen de middag of bijvoorbeeld een avondwandeling. Kies voor een sportmoment. Schud de boel even wakker! Blijf in beweging. Je zal merken dat het je energie geeft!

vitaliteit

3. Spieren

Investeer in de opbouw van je spieren. Extra spierweefsel geeft je namelijk extra energie. Spieren geven je lichaam en geest kracht en energie.

pilates

Integreer een krachttraining, of een yoga of Pilates les in je leven voor een duurzaam resultaat. Je investeert in je lichaam. Je lichaam zal hierdoor nog beter voor jou kunnen zorgen!

4. Buiten

Daglicht en frisse buitenlucht zijn ontzettend belangrijk. Sla dus een paar vliegen in een klap, en ga buiten bewegen. Daglicht helpt je in lijn te leven met het natuurlijke ritme. Buiten maakt je van binnen een stukje mooier!

vitaliteit

5. Je brein

Negatieve gedachten trekken je batterij leeg. Piekeren, zorgen maken en angstig zijn over de toekomst maken je moe. Denk ik plaats daarvan positief over de toekomst. Dit geeft je niet alleen een veel gelukkiger gevoel, het levert je ook extra energie op! Even een momentje rust nemen en tot jezelf komen is goed. Ook als je overdag werkt en het ontzettend druk hebt. Door enkele keren per dag even zo’n korte mentale pauze in te lassen kun je er vervolgens weer veel beter tegenaan. Je voelt je meer ontspannen, bent minder moe en ook productiever.

mindset

6. Je omgeving

Er zijn mensen die je energie geven, en er zijn mensen die je energie kósten. De eerste categorie is het meest waardevol, de tweede categorie is schadelijk voor je geluks- en energieniveau. Leg de tijd die je met dit soort doorbrengt aan banden. Omring jezelf liever met mensen die je energie geven!

energie

7. Ademhalen

Je ademhaling verbeteren, draagt bij aan chronische vermoeidheid oplossen. Immers een verkeerde manier van ademhalen zorgt dat je lichaam minder zuurstof binnenkrijgt met als gevolg dat je moe wordt. Dat kan bijvoorbeeld in stressvolle periodes gebeuren, omdat je dan oppervlakkig ademhaalt waardoor er onder andere adrenaline en cortisol vrijkomen. Die stoffen zorgen dat je een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt. Ook werken in kantoren met mechanische ventilatiesystemen kan soms zorgen voor te weinig frisse en zuurstofrijke lucht waardoor je je moe voelt. Eveneens kan een slecht geventileerd huis hetzelfde effect hebben. Leer jezelf daarom aan enkele keren per dag bewust adem te halen.

ademhalen

Neem een ontspannen houding aan en adem via je neus door je buik. Houd je adem enkele seconden vast en adem via je mond rustig uit. Herhaal het een paar keer. Je zult merken dat je meer ontspant en in geval van stress meer controle hebt. Je kunt natuurlijk ook even naar buiten gaan en daar een frisse neus halen, automatisch ga je beter ademhalen.

Wat leuk dat je de blog hebt gelezen. Zijn de tips waardevol voor jou?  Wil jij je vrienden of collega’s ook inspireren? Deel deze blog via Facebook. Zo zorgen we samen dat we vermoeidheid de baas worden!

 

 

Contact

Zou jij wel eens willen sparren over je leefstijl en energiebalans? Word je achtervolgd door vermoeidheid maar lukt het niet hier grip op te krijgen? Ik kijk graag met je mee. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend en gratis mini- consult.

Je kan je telefoonnummer achterlaten via het contactformulier. Wie weet zie ik je binnenkort.

 

1 + 14 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram