In woorden die niet worden gezegd worden valt veel te ontdekken. Stilte. Wanneer is het nou eigenlijk stil? In mijn leven is altijd geluid. Gesprekken voeren, de muziek aan, kletsende mensen in de trein. Ik heb 1 dag de stilte opgezocht. Nieuwsgierig naar het effect. Het glooiende Berg en Dal onder de rook van Nijmegen was een mooie en tikkeltje mystieke locatie om dit te ervaren.

Met een club van acht mensen verzamelden we in de oude Pelmolen, een monumentaal pand aan de rand van het bos. Idyllischer kon het niet worden. Wat vond ik nou eigenlijk in die stilte?

09.00 uur | na een rit van 1,5 uur heb ik de oude Pelmolen in het dorpje Beek bereikt. De omgeving is groen en glooiend. De Pelmolen is mijn onderkomen voor de komende uren. In genadeloze stilte. Bij het binnenstappen van de oude molen lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan.

2

09.30 uur | alle stilte – gangers zijn inmiddels binnengedruppeld en we hebben allemaal een plek gevonden op een van de yogamatten welke verspreid in de ruimte liggen. Het valt me op dat we een heel gemêleerd gezelschap hebben. Man en vrouwen in de leeftijd van 20 – 50 jaar schat ik.

Afbeelding22

 

Bij iedere mat liggen stapels dekens en kussens om het zo comfortabel en warm mogelijk te maken. Het blijft tenslotte een oud pand met grote kieren en tochtgaten.

Deze dag worden we begeleid door Marieke Vierboom. Ze heeft al veel ervaring met stilte dagen. Haar deelnemers zijn uiteenlopend. Van topfunctionarissen tot tieners alles komt voorbij. De intentie van de dag is bewust je eigen stilte te ervaren. Er wordt niet gesproken, je gebruikt je telefoon niet en bij voorkeur geen oogcontact maken.

 

 

Afbeelding11

 

We beginnen met ontspanningsoefeningen, gevolgd door yoga, nog meer yoga en we eindigen met een diepe meditatie.

De ontspanningsoefeningen zijn al best een uitdaging. In mijn hoofd is het nog een snelweg met gedachten die voorbij razen. Het lukt me niet ineens te ontspannen. Na 15 – 20 minuten ebben de gedachten naar de achtergrond en wordt het in mijn hoofd kalmer en in mijn lijf ook zo te voelen.  Ik merk aan mezelf dat ik een soort glimlach heb. Mijn gezicht is dus helemaal niet ontspannen. Iedereen heeft z’n ogen gewoon dicht dus waarom zou ik dat doen? Op het moment dat ik me daar bewust van word probeer ik mijn grijns af te zetten en ook dat deel van mijn lichaam te ontspannen.

 

 

Tijdens de yoga-oefeningen manoeuvreer ik mijn armen en benen in allerlei kunstige posities met dierennamen. Ik spiek af en toe een beetje hulpeloos onder m’n oksel door om te checken of ik mijn benen wel de juiste kant op heb staan. De Yoga valt me enigszins mee en ik begin het ook nog leuk te vinden. De kraakgeluiden die vrij komen baren me meer zorgen. Mijn lijf kraakt en piept aan alle kanten en ik ben pas 31!

De stilte- meditatie begeleid je naar een dieper niveau in je eigen stilte. Je gebruikt ademhalingstechnieken om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn.  Je merkt dat je in een steeds intensere staat van ontspanning komt. Het is heerlijk om in die vrije zone te zitten.

12.15 uur met een onzichtbare rits op onze mond sluimeren naar de lunchtafel in het achterhuis van de molen. Een beetje kneuterig maar wel met charme. We nestelen ons op de houten stoelen aan de landelijk gedekte tafel. De lunch is vegetarisch en is bereid door een lokale cateraar met streekproducten. Een tomatensoep met koriander, een linzenquiche en als toetje hangop met citroen en granaatappel. Het smaakt allemaal intens lekker. Komt het door de chef of door de stilte vraag ik mij af?  Ik ben geobsedeerd door het eten wat voor me staat. Ik merk dat ik al snel vol zit en minder eet dan ik normaal gesproken doe.

Om 13.15 uur vertrekken we naar buiten. Marieke neemt ons mee het bos in. Geen geslenter.

IMG_9169We lopen in een pittige pas de blubberige paden door. Soms stopt Marieke en vraagt ons goed adem te halen en rond te kijken.  De omgeving is bijzonder mooi. Als je rond kijkt wil je het gevoel graag delen met de anderen, maar dat kan niet. Tegenstrijdig! Ook een aantal tegenliggers groeten we niet. Onwennig!  Op het laatste stoppunt kunnen we onze oude negatieve energie achterlaten en onszelf nieuwe geven door middel van speciale Tai- Chi bewegingen. De beweging heeft wel iets weg van het oppompen van je fietsband. We doen allemaal braaf mee, we zijn onze gene voorbij, kom maar op met die nieuwe energie.

IMG_9171

Om 14.30 uur zijn we weer terug in de Pelmolen en starten met nog meer yoga-oefeningen. Het gaat me makkelijker af dit keer. Al dan niet blijven de oefeningen pittig als je dit niet vaak doet.  Aansluitend gaan we verder met een uitgebreide ontspanningsoefening en lopen alle lichaamspunten bij langs. Van je kleine teen tot je kruin en alles wat daar tussen zit, best veel dus. Ze noemen dit ook wel de bodycheck. Soort van zelf dokteren. Je wordt jezelf bewust van de mogelijke aandachtspunten in je lijf. Bij mij zijn het er 2.  Mijn rechterflank en linkervoet. Weer reden voor een massage 🙂   Om 15.45 uur wordt de sessie afgerond en kan iedereen zijn en of haar weg al dan niet zonder woorden of blik vervolgen.

 

Wat heb ik ervaren?

Ik heb ervaren dat het verrekte lastig om echt bij jezelf te blijven ook al is het stil. Ik ben geneigd om dan op anderen of mijn omgeving te gaan letten en naar omgevingsgeluiden te luisteren. Al is het de klok met een tikkende wijzer of de kachel die af en toe aanslaat. Zonder de begeleiding van Marieke had ik niet zover in mijn eigen stilte kunnen komen.

Wat heb ik gevonden?

Veel verschillende dingen. Ik heb echt mijn lijf gevoeld. Van top tot teen. De yoga- oefeningen zetten je op scherp. Yoga ziet er onschuldig uit maar heeft een diepe werking in je lichaam, dat merk je. Dankzij deze oefeningen kon ik mij makkelijker afstand nemen van mijn razende gedachten. En dankzij de meditatie vond ik een antwoord waar ik al langer naar op zoek was. Nu ik dit schrijf realiseer ik me dat ik mezelf als doel heb gesteld een antwoord in mijn stilte te vinden. Het is kennelijk gelukt J .

Meer stilte?

Stilte is bijna een soort zeepbel. E is maar weinig voor nodig om het te doorbreken. Een zucht, een woord, een klok of een blik en mijn onzichtbare schild valt ineens af. Ik heb gemerkt dat het rustgevend is even in je eigen cocon te zitten en te puzzelen aan je eigen leven. Dus iets meer stilte ga ik zeker opzoeken. Het maakt je geest helder.

 

Aanrader?

Wil jij nou ook even uit de waan van de dag stappen? Antwoorden in je eigen stilte vinden? Tot rust komen? Een pitstop maken? Even aan de oplader? Je lichaam eens echt voelen?

Dan is een stilte-dag wel een hele toegankelijke en fijne manier om dat te ervaren. Je wordt er zeker niet minder van, het levert altijd iets op.

Stilte-dagen worden steeds populairder, je vindt ze door heel het land. Mijn begeleider was Marieke Vierboom ze verzorgd meerdere dagen per jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Ben jij nieuwsgierig naar je leefstijl? We maken samen jouw leefstijl- analyse, ontspanning, voeding, beweging, mentale focus. Waar wil je winst behalen? En hoe kan je dat doen? Helder en praktisch, dat is de aanpak. Laat je gegevens achter via het contactformulier. Ik neem zo snel mogelijk persoonlijk contact met je op.

 

12 + 7 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram