Een burn- out. Het sluipt erin. Je bent dit niet van de ene op de andere dag. Je gaat vol gas, kan de wereld aan, raast maar door, vaak zonder pitstop. En dan ineens wordt er op de reset knop gedrukt. Je lichaam zegt: stop, ho, halt, help! Ik trek dit niet meer. Wellicht heb je onderstaande signalen gemist omdat je simpelweg te veel snelheid hebt gehad. Wees de burn-out voor, pak je moment, ga zitten en lees deze blog rustig door. Kijk wat jij kan doen om op tijd, in een andere versnelling te gaan leven.
Welke signalen herken jij?
-
Je voelt je constant gespannen, angstig, nerveus, opgejaagd.
-
Je motivatie en betrokkenheid bij het werk is ver te zoeken. Je stelt veel uit en kunt je niet goed concentreren.
-
Je bent negatiever en cynischer dan vroeger en hebt een kort lontje.
-
Je zoekt minder contact met mensen.
-
Je neemt geen tijd om fatsoenlijk te eten. Je propt snel iets naar binnen achter je bureau of in de auto.
-
Je slaapt slecht, minder dan 8 uur per dag.
-
Je bent moe en hebt weinig energie. ’s Avonds heb je geen puf meer om te sporten of mensen te ontmoeten.
-
Je bent altijd gehaast en komt voortdurend tijd te kort.
-
Je piekert veel en hebt veel zelfkritiek.
-
Je hebt lichamelijke klachten; een verkoudheid dat niet weggaat, last van je maag, hoofdpijn, stijve nek, druk op je schouders, in een waas leven.
-
Je neigt naar verslavingen; meer koffie drinken of snoepen. Meer alcohol, meer roken of urenlang tv-kijken.
-
Je bent minder productief en efficiënt dan vroeger, ook al maak je veel uren.
-
Je neemt weinig rustmomenten.
-
Je beweegt te weinig. Daar neem je de tijd niet voor.
Tips om burn-out te voorkomen.
1 Zorg beter voor jezelf
Zorg voor voldoende slaap, neem de tijd voor beweging, kies dagelijkse ontspanningsmomenten, geef jezelf gezonde voeding en kies voor sociale energie. Dit zijn belangrijke energiebronnen. Als je geen aandacht besteed aan bovenstaande punten dan creëer je een recept voor je eigen burn-out.
2 Slim met tijd
Een to-do-lijst waar geen einde aan komt? Altijd haast, opgejaagd en nooit genoeg tijd? Signalen om in een burn-out te raken. Nog harder werken is niet de oplossing. Tijd om afstand te nemen en je af te vragen wat reden van je tijdgebrek is. Vind je het moeilijk om nee te zeggen en laad je telkens weer nieuwe taken op je bordje? Of ben je nogal perfectionistisch en kost alles daarom zo veel tijd? Durf voor jezelf te kiezen, nee is een optie!
Goed is goed genoeg
Alles perfect willen doen, kost vreselijk veel tijd. Perfectionisme is hét recept voor uitputting en uitstelgedrag. Ook achter perfectionisme liggen angsten. Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent. Je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn. Een burn-out ligt op de loer. Ook hier gaat het weer om het vastpakken van de angst erachter. Waar ben je bang? Stop met jezelf tegenwerken en veroordelen. Kies voor goed is goed genoeg.
3 Stop met jezelf motiveren
Gebrek aan motivatie leidt meestal tot uitstelgedrag. ‘Morgen ga ik echt beginnen’, zeg je tegen jezelf. Maar morgen wordt overmorgen, volgende week, maand … je missies hopen zich op. De stress neemt toe en de motivatie blijft uit. Heb jij last van gebrek aan motivatie?
Stop met jezelf motiveren. Daarmee creëer je alleen maar meer ‘druk’ voor jezelf.
4 Criticus
Je innerlijke criticus ken je vast als je last hebt van stress gevoelens. Dat luide kritische stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar heeft, hoe je je best ook doet. Dat maakt onzeker, geeft stress en leidt tot een hoop gepieker omdat je de situatie telkens vanuit zijn gezichtspunt beschouwt. En denkt dat dát de waarheid is. Je hebt echter ook een innerlijke vriend, alleen kun je die door het geschreeuw van je criticus bijna niet horen. Geef dat milde, vriendelijke stemmetje ook het woord! Zet alvast stappen om niet in een burn-out te raken.
5 Terugval als leermoment
Een nieuwe gewoonte inslijten gaat niet vanzelf. Soms val je nu eenmaal terug in oud gedrag. Dan kun je het bijltje erbij neergooien. ‘Zie je wel, ik ben weer terug bij af. Waarom zou ik al die moeite doen.’ Opgeven is de makkelijkste manier. Maar dan maak je jezelf slachtoffer van de omstandigheden. Zie een terugval als een leermoment, het maakt je sterker. Zet deze kleine stappen en zorg dat je niet in een burn-out raakt.
Zou je willen sparren over dit thema? Heb je het gevoel dat jij burn-out verschijnselen ervaart? Weet je niet zo goed hoe je hier grip op kan krijgen? Ik help je graag verder. Vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. We maken een vrijblijvende afspraak.
Contact
Heb jij vragen over het thema burn-out? Herken je de signalen? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder.