Hormonen. Daar wil ik meer over weten. Ik heb ze onder controle of word erdoor bestierd. Die onverklaarbare snaaibui, het korte lontje of je lage energiepeil…  Herken jij het ook?  Wil je ook meer grip op je hormonen? Leer ze te beïnvloeden.

 

1| Eet zoveel mogelijk natuurlijk voedsel

Ons lichaam komt uit de natuur en herkent alleen natuurlijke, onbewerkte voeding. Voeding dus die niet uit een fabriek komt: dit werkt het beste voor je lichaam, en dus ook voor je hormonen. Natuurlijke voeding eten valt in onze samenleving niet altijd mee, de verleidingen liggen overal op de loer. Vooral suikers zijn een enorme verstoorder van je hormoonbalans. Het is een kwestie van langzaamaan wennen; je lichaam is een langzaam organisme dat het niet fijn vindt als je je voedingspatroon van vandaag op morgen helemaal omgooit. Begin met het in huis halen van meer verse groenten en fruit. Vooral groene groenten helpen mee je hormonen in balans te krijgen. Het bladgroen hebben we namelijk nodig voor onze lever, die een teveel aan hormonen moet afbreken.

beauty food

2 | Voldoende slaap

Er is waarschijnlijk niets beters wat je kunt doen voor je gezondheid en hormoonbalans dan goed en voldoende slapen. Veel vrouwen komen echter ’s avonds laat pas een beetje aan zichzelf toe. Daarom vinden ze het moeilijk om bijtijds naar bed te gaan en te zorgen voor voldoende slaap. Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen; acht uur slaap per dag is voor veel vrouwen optimaal. Maak van het naar bed gaan een rustgevend ritueel: zet je televisie of computer op tijd uit, neem een heerlijk bad of lekkere douche, verwen jezelf, zorg voor een comfortabele slaapkamer en zorg vooral dat je tot rust komt.

vermoeid

3 | Voldoende water

De basis van een gezonde hormoonhuishouding is een gezonde vochthuishouding. Een goede vochthuishouding zorgt ervoor dat alle herstelprocessen in je lichaam zo goed en snel mogelijk kunnen verlopen. Ook het afvoeren van afvalstoffen is van essentieel belang en dat wordt door je vochthuishouding geregeld. Veel vrouwen lopen ongemerkt uitgedroogd rond.

4 | Smeer op je huid wat je in je mond durft te stoppen

Vrouwen smeren en spuiten doorgaans veel méér op hun huid dan mannen. Helaas absorberen wij doorgaans met onze cosmetica en verzorgingsproducten in de loop der tijd een hele soep aan chemische stoffen. Lees de etiketten in je badkamer er maar eens op na. De basis van deze chemische stoffen is bijna altijd aardolie: van oorsprong een natuurproduct, net als wij. Ondanks alle bewerkingen van aardolie tot gezichtslotion worden deze stoffen nog steeds door ons lichaam herkend want ze lijken erg op ons vrouwelijke hormoon oestrogeen. Omdat ons lichaam ze herkent kunnen deze chemische stoffen onze hormoonhuishouding danig in de war schoppen. Ze kunnen een sterk oestrogene werking hebben waardoor de balans met progesteron zoek raakt.

vitaliteit

5 | Voldoende ontspanning

De grootste verstoorder van je hele hormoonhuishouding is cortisol: het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij te veel en te langdurige stress. Cortisol is een sloophamer voor je lichaam; het kan letterlijk de eiwitten van je haren, nagels, huid en spieren opeten, want het heeft die eiwitten nodig als grondstof. Je lichaam zal er alles aan doen om je te laten overleven: met een rimpelige huid en brokkelige nagels kan je nog prima overleven denkt het. En terecht. De beste remedie tegen stress is om er iets tegenover te zetten: meestal is dit ontspanning. Ontspanning is voor iedereen verschillend. Zoek en vind een gezonde vorm van ontspanning waardoor je echt kan voelen dat de stress uit je lichaam trekt. Gebruik deze vorm van ontspanning vaker en maak er tijd en ruimte voor in je leven. Al denk je dat jij het niet zo nodig hebt, je lichaam heeft het wél heel hard nodig. Wees lief voor je lijf en het zal lief voor jou zijn!

leefstijl

Support nodig?

Het is niet gek dat je soms even niet weet waar je het zoeken moet. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden. Belangrijk is dat het voor jou werkt. Daar kunnen we samen een plan voor smeden. Ik help je graag verder. Ik sta voor maatwerk, ook in het kader van gezond eten en afvallen. Hoe ziet je leven er nu uit en wat wil je bereiken voor jezelf? Dat is een sterke startpositie. Op zoek naar de stijl die bij jou past.

Bloesjes © KarlBruninx (37)

 

Met dank aan Marjolein Dubbers | Oprichter van de Energieke Vrouwen Academie |

2 + 4 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram