Ja, dat zie je goed daar sta ik met mijn handen in de zwarte grond te graven. Uren onkruid plukken zodat de biologische uien groot en sterk kunnen worden. Terug naar mijn roots!  Mijn broer Chris heeft de foto gemaakt. Dit is zijn uienveld in Frankrijk. 

Mijn eerste ontmoeting met biologisch was zo’n 6 jaar geleden in Hamburg waar ik een aantal weken verbleef voor mijn werk. Ik logeerde in een groot oud huis waar meerdere mensen verbleven voor een korte tijd. In het keukentje stonden we allemaal onze maaltijd klaar te maken en kwamen er culinaire gesprekken op gang. Of ik ook biologisch at? Eh, geen idee. Er werd een plan gesmeed. Felix, een bankier uit Frankfurt nam mij op een zaterdagochtend mee naar een klein kneuterig marktje waar je biologische aardappels en allerlei groente en fruit rechtstreeks van het land kon kopen.

  1. Groen is niet gek. Wat ze slim deden op de markt was dat ze ook appels en tomaatjes hadden liggen die op de reguliere wijze tot groei waren gebracht. Met de reguliere wijze bedoel ik: onder begeleiding van kunstmest, pesticide bestrijders, kunstlicht en vaak op basis genetische modificatie.  Op deze markt kon je de verschillen met een blinddoek om proeven. En ja eerlijk is eerlijk, de tomaat en aardbei die in z’n natuurlijke habitat lees: buiten in de zon,  was gerijpt zonder synthetische smuk,  smaakte naar meer tomaat en aardbei. Je begrijpt dat die ervaring in Hamburg een soort rode draad verhaal wordt.

 

  1. Combineren. Tot op de dag van vandaag probeer ik een combinatie te maken van regulier en biologisch. De reguliere landbouwvorm is absoluut acceptabel voor het menselijk lichaam, daar zijn stapels rapporten over geschreven. Persoonlijk wil ik gewoon meer smaakbeleving en 100% natuur product. De courgette, komkommer en de appel zijn producten die veel bestrijdingsmiddelen opgespoten krijgen. Die wil ik niet allemaal binnen krijgen want daar eet ik veel van! Ekoplaza en Gooody Fooods zijn de snoepwinkels als je biologisch wilt kopen. Inmiddels zijn de biologische producten ook in het schap van de gewone supermarkt te vinden, fijn!  Ik check wel altijd even of het SKAL BIO keurmerk erop staat. Dat is een groen label met witte sterren in de vorm van een bladblaadje. Dit is het Europees gecertificeerd keurmerk. 

 

  1. Neplabels. Er zijn helaas ook veel nep biologische labels in de omloop. Nederland hanteert daar (nog) geen wet en regelgeving voor. Iedere producent mag bijvoorbeeld ‘biologisch’ ‘puur’ ‘eerlijk’ ‘groen’ ‘fair’ op de verpakking zetten. Dus check of je het groene SKAL label met de witte sterretjes ziet staan, dan weet je zeker dat je goed zit. 

 

  1. Investeren. In de biologische landbouw worden geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Liever kiezen biologische boeren voor natuurlijke oplossingen om hun gewassen te beschermen. Zo worden er hordes meesjes gebruikt om rupsen  tegen te gaan en patrouilleren lieveheersbeestjes om luizen te beperken. Sommige boeren schoffelen zelfs met de hand het land 🙂 Je kan je voorstellen dat het meer tijd en energie kost om een biologisch product te verbouwen met deze intensieve arbeid. Je hele bedrijf en alle machines moeten extra schoon en bio- proof zijn. Daarom is biologisch vaak iets duurder. Maar die liefde en ambacht  proef je echt terug op je bord! En als we nou allemaal een beetje biologisch kopen dan wordt het gauw genoeg nog vriendelijker voor je portemonnee. 

 

Trots

Met trots kan ik vertellen dat mijn broer Chris en vader Kees zich  ook bezig houden met de biologische teelt in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Er zijn al prachtige uien en rode bieten geleverd. Er is zelfs al een gouden UI prijs gewonnen. 

Online bio winkelen

Er komen steeds meer websites waar je snel en gemakkelijk biologisch eten kunt kopen. Een aantal populaire Nederlandse online bio winkels zijn ekoplaza.nl, beterbio.nl en ekonoom.nl. Ook bestellen steeds meer Nederlanders biologisch eten en andere biologische producten in het buitenland. iHerb.com is een bekende website die tegen relatief lage prijzen biologische producten naar ons land stuurt. Zo kom jij aan al je producten voor de juiste voeding.

 

 

Contact

Wil je ook meer weten over gezond en lekker eten? Wat heb je nou eigenlijk nodig?

Welke producten geven energie en houden je lichaam in balans? Maak vrijblijvend een afspraak, we gaan je wensen doornemen.

 

2 + 1 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram