Je bent moe, zit niet zo lekker in je vel, en je weet zeker: iets lekkers zal dat vervelende gevoel verzachten. Of je hebt juist een supergoede bui, en wilt je nóg wat blijer voelen. Of je zit gewoon ’s avonds op de bank, en neemt net als altijd… iets lekkers. Heb jij ook van die eetgewoontes waar je eigenlijk best vanaf zou willen? Goed nieuws: dat kun je. Comfort-food laat het voor je werken. 

7 van de 10 Nederlanders hebben te maken met emotie- eten. Hoe zit dat nou eigenlijk? En wat kan je hier zelf aan doen?

Er is een gedachten kringetje waar je, zonder het te willen, heel vaak op een dag in terecht kunt komen. Een van mijn clienten nam zich elke ochtend voor om die dag gezond te eten, niet te snoepen. Maar vroeg of laat –vaak wat later op de dag, wanneer ze moe was – sloop er toch ergens een snoepmoment in. Meteen had ze spijt, en schaamde ze zich, voor weer een misser.

Wat je helpt gezond te blijven eten is je eigen emoties te onderzoeken. Client (38 jaar):  “Zo ontdekte ik dat veel van mijn pijn te maken had met mijn oordeel erover. Veel vrouwen veroordelen zichzelf als ze somber of verdrietig zijn. Maar daarmee doe je jezelf dubbel pijn. Als je tegen jezelf zegt: dit gevoel is er nu even, maar ik kan het dragen, dan verander je je pijn in kracht. En zo veer je veel eerder terug dan wanneer je je ertegen verzet.

emotie eten 21. Stop met veroordelen

Alles begint met: stoppen jezelf te bekritiseren en te veroordelen. Dus stop met jezelf afstraffen. Als je aan je eigen kant gaat staan, ontstaat er ruimte voor nieuwsgierigheid: wanneer overeet ik, en waarom doe ik dat? Als je  nieuwsgierig naar jezelf gaat kijken, vallen je dingen op. Je merkt misschien hoe overtuigd je ervan bent dat ‘thee zonder lekkers niet gezellig is’. Maar dat is maar een gedachte. Je hebt geen lekkers nodig om je goed te voelen, want alles wat je nodig hebt voor geluk zit al in jou.

2. Neem vaker pauze

Nog even een wasje draaien, snel die paar e-mails wegwerken… De meesten van ons hebben de neiging onze dagen behoorlijk vol te stoppen. Vaak zijn de momenten dat je –qua snackgedrag- voor de bijl gaat, de momenten dat je eigenlijk moe bent. Dat komt door hoe onze hersenen werken. Bij ons eetgedrag zijn twee delen in de hersenen betrokken: het meest ontwikkelde deel, de prefrontale cortex, en een primitief deel. In het meest ontwikkelde deel maken we verstandige keuzes: we willen gezond eten, misschien wel afvallen.

leefstijl Maar wanneer we moe zijn, en ons ‘wilskrachtreservoir’ leeg raakt, neemt het primitieve deel van de hersenen het over.  Dat primitieve deel wil geen verstandige keuzes maken, maar toegeven aan het verlangen naar genieten, naar lekkers. Om te zorgen dat het wilskrachtreservoir op peil blijft, is het belangrijk pauzes te nemen, op adem te komen. Een diepe ademhaling brengt je terug naar de basis. Wie ben ik en wat wil ik.  En als je dat maar vaak genoeg doet, kun je in pauzes van zes minuten al een gelukzalig gevoel hebben, zomaar tussen je vuile was.

3. Eten, niet diëten

Een dieet en verleidelijke manier of snel gewicht te verliezen. Maar voor de meeste mensen werken diëten niet. Als eten voor jou een genotsmiddel is, dan worstel je met twee tegengestelde verlangens: aan de ene kant gezond willen omgaan met eten, anderzijds het verlangen naar genieten. Diëten houden een obsessie met eten in stand, met wat ‘mag’ en ‘niet mag’. Terwijl je juist een stabiele, prettige relatie wilt hebben met eten.

4. Doorbreek je gewoontes

De meeste mensen hebben vaste eetgewoontes, die afhangen van waar ze zijn en wanneer ze ergens zijn. Die gewoontes krijg je eruit door te ontwennen en jezelf iets anders te gunnen. Dus alle lekkere (minder gezonde dingen) hoeven niet ineens te verdwijnen. Het gaat erom dat je leert om heel bewust te kiezen, omdat je iets echt lekker vindt – en niet vanuit een verlangen dat instant gestild moet worden. Dus: neem jezelf gerust voor om dit weekend tijdens die lange wandeling met een vriendin een lekker stuk appeltaart te nemen. Maar als je op dat moment denkt: ‘ik zou best nog een punt lusten, besef dan dat je op dat idee niet hoeft in te gaan. Door jezelf daarin te trainen, leer je je lijf beter kennen, en word je niet steeds geplaagd door de roep van het primitieve deel van je brein.

vitaliteit5. Weet wat je voelt

Misschien is eten voor jou ook verbonden met hoe je je voelt. Bij je voorpret voor een weekendje weg, hoort dat je snoepjes haalt voor onderweg. En dat gevoel van afwijzing, wanneer je op je werk een vervelend gesprek hebt gehad of je relatie niet lekker loopt, doet je verlangen naar eten. Proeven, kauwen en slikken doen een rotgevoel even naar de achtergrond verdwijnen. Zo leert je brein: ah, een rotgevoel, snack-time! Geef jezelf een andere opdracht en je gevoel zal volgen zonder je direct richting koelkast te sturen.

 

Comfort food/ emotie eten 5 tips

  • Identificeer jouw reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem direct bij de kern op te lossen en ga er anders mee om.
  • Herken jouw emotionele honger signalen. Merk je dat je trek krijgt in een specifiek iets zoals chocolade? Dan weet je dat je emotioneel gaat eten. Laat je niet naar het keukenkastje leiden door je emoties!
  • Als je erachter bent waar jij trek in krijgt als je je emotioneel minder sterk voelt, dan weet je wat je vooral niet in huis moet halen. Haal lekkere maar gezonde producten in huis en laat datgene wat je kort een smaakbeleving geeft, maar je lichaam geen goed doet (suikers) liggen.
  • Sla geen maaltijden over. Daardoor ga je automatisch overeten en creëer je ‘ craving ‘ gedrag.
  • Ontwikkel alternatieven voor minder gezond eten. Parkeer de zak chips of chocoladereep. Haal eens diep adem, neem even moment voor jezelf, pak een kop thee, maak een wandeling, pak een goed boek of verwen jezelf lekker met een warm bad en douche!

 

 

 

 

 

 

Wil je beter voor jezelf zorgen, maar weet je misschien niet zo goed hoe? Wij helpen je graag verder met een persoonlijk leefstijl consult, zodat jij weer grip krijgt op wat je belangrijk vindt. Vul het contactformulier in en zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

7 + 10 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram