Bewegen is voor de een vanzelfsprekend en voor de ander een ver-van-mijn bed show. Inmiddels is beweging in mijn leefstijl geïntegreerd maar daar ging wel een speurtocht aan vooraf. Van gratis proeflessen bij sportscholen, bootcampen in de blubber, naar trainen met You Tube video’s op zolder.  Help, wat vind ik nou echt leuk? Een paar jaar geleden kwam ik terecht bij een kleine training studio in de stad. Na 1 les Pilates was ik overstag. Deze vorm van beweging maakt voor mij het verschil. De oefeningen zijn geconcentreerd en uitdagend. Mijn spieren worden verlengd en versterkt. Er is hier volop aandacht voor mij als deelnemer. Daarbij komt dat de sfeer (muziek, entourage, Illy koffie altijd perfect voor elkaar is). Dit is voor mij belangrijk, hier word ik blij van! Deze vorm van sport beoefen ik het hele jaar door. Met de seizoenen mee vul ik het aan met wandelen, fietsen, hardlopen, tennissen, windsurfen en als het kan een keer paardrijden op het strand of in het bos!

Deze persoonlijke note wil ik je meegeven in je misschien wel zoektocht naar bewegen. Het is het onderzoeken waard van welke vorm van beweging jij blij wordt! Ga experimenteren, proeflesje hier proeflesje daar, wie doet je wat. Gun je jezelf de leukste keuze, dan wordt het je eigen en integreer je het makkelijker in je leefstijl.

Wat levert het op?

Naast het feit dat je een mooi getraind lichaam krijgt zijn ook 75% van al je hersencellen is betrokken bij beweging. Het aansturen, activeren en uitvoeren zijn grote taken die moeten worden uitgevoerd. Heel uitdagend voor je brein dus. Er zijn een aantal biologische processen die in gang worden gezet, de neurotrofines zijn zeer nuttige stofjes die vrijkomen. Ze dragen bij gloednieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen hersencellen, nieuwe bloedvaatjes waardoor de toevoer van voeding en zuurstof naar de hersencellen optimaal verloopt. Je lichaam wordt dus fitter en je brein wordt fitter!         Win-Win!

Test

Aan de Universiteit van Groningen hebben onderzoekers aangetoond dat beweging de aanmaak van nieuwe hersencellen verhoogt. De onderzoekers vonden verschillen in leren en geheugen. Het testpanel bestond uit een groepje muizen. Sommige muizen kregen een loopwiel waar zo per nacht wel zo’n 5 tot 12 kilometer liepen. De muizen zonder loopwiel bewogen minder. Vervolgens lieten de onderzoekers alle muizen naar voedsel zoeken in een doolhof. Niet alleen bleken de actieve muizen het voedsel veel sneller te vinden, ook twee weken later wisten ze nog precies waar hun eten lag, in tegenstelling tot de inactieve muizen. De actieve, slimme muizen bleken tijdens de experimenten veel nieuwe hersencellen te hebben aangemaakt!

Bron: Hersenstichting Prof. Erik Scherder (VU)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram