Eten als je eigenlijk geen trek hebt? Hoe zit dat? Wat kan je eraan doen?
Als je ineens dagen thuis zit, terwijl je voorheen een heel ander ritme had, kan dat je eetgewoonten best in de war brengen. Misschien neig jij ook meer naar snacken dan voorheen?
We hebben allemaal onze highs and lows. Als daar ook nog eens frustratie en onrust bij komt kijken, kunnen we wel een kleine kansberekening maken. We merken aan de omstandigheden dat onze behoeften veranderen.
Vergeet niet, het is totaal oké om af en toe jezelf te verliezen, als het maar geen gewoonte wordt.
Een paar praktische tips om je op weg te helpen als jij het gevoel hebt dat de emotie met je aan de haal gaat.
Juist nu we ons zo dichtbij de voedselvoorraden bevinden, is het wel zo handig om te weten 😉
Vroeger aten we om te overleven. Als we honger hadden gingen we op jacht en moesten we hard werken om aan voedsel te komen. Je zou denken dat we nog steeds eten omdat we honger hebben en moeten overleven. Toch blijkt dit tegenwoordig vaak anders te zijn. Sinds de Industriële revolutie is er eten in overvloed en daardoor zijn er andere redenen ontstaan om te eten.
Zo eten we vanuit emotie:
- Uit verveling
- Omdat het gezellig is
- Omdat het lekker is
- Omdat we negatieve stress ervaren
- Omdat we het verdiend hebben
- Omdat we verdrietig zijn
Al deze redenen hebben vrij weinig te maken met het stillen van honger, maar komen voort uit emoties. We eten vaak omdat we direct reageren op de emoties die we ervaren. In de meeste gevallen eten we zelfs om de emoties die we ervaren te onderdrukken omdat we ze eigenlijk liever niet willen voelen. En, het vervelende daaraan is: we eten onnodig te veel! Soms ontstaan er zelfs eetbuien, waardoor we ons rot gaan voelen en overgewicht ontwikkelen. 51% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met overgewicht.
1. Omgaan met emoties
Laten we het eerst hebben over het omgaan met emoties. De kans is groot dat je dat niet geleerd hebt, en daarin ben je zeker niet de enige. Maar weinig mensen hebben dit als kind echt geleerd. Wat velen van ons wel hebben geleerd is dat emoties vaak “opgelost” werden met eten.Je herkent het vast wel, dat je als kind altijd een snoepje kreeg als je verdrietig was of een zak snoep uit mocht zoeken als je gewonnen had met sporten. In plaats van de emoties van verdriet of blijdschap een op zich zelf staande sensatie te laten zijn werd er toch in de meeste gevallen zoetigheid aan gekoppeld, als troost of beloning.En dit zit nog steeds in ons systeem, vaak zonder dat we het zelf door hebben.
Maar we doen in veel gevallen nog steeds hetzelfde. We staan niet stil bij onze emoties, maar reageren er direct op als we ze voelen. In veel gevallen door te eten.Denk er maar eens over na.Je herinnert je vast wel een moment waar je een dubbele portie at omdat je alleen was, of een hele zak chips leeg at op de bank. Of die keer dat je die lekkere snack als beloning at na een drukke week werken. Ook de hele dag snaaien omdat je stress hebt is voor de meeste van ons niet vreemd.En dat is helemaal niet gek, want we hebben gewoon niet anders geleerd. We willen emoties niet voelen en door te eten voelen we ons beter, het troost ons. Helaas is dit een tijdelijke oplossing en los je er verder niets mee op.
2. Trek vs. smaak
Als je ineens hele dagen thuis zit, terwijl je voorheen een heel ander ritme had, kan dat je eetgewoonten best wel in de war brengen. Je hebt geen vaste tijd waarop je de trein moet halen, dus je ontbijtje kan ook later nog.
En omdat je later opstaat dan gewoonlijk, heb je ook niet zo vroeg zin om te lunchen. ’s Middags neig je meer naar snacken dan voorheen, omdat de keuken slechts een paar meter verderop is. Etcetera.
Een hele simpele stelregel die je op weg kan helpen in deze situatie is: Eten zoals een kind doet: wanneer je honger hebt, zonder er al te veel bij na te denken. Uitgaan van het signaal ‘honger’, ‘dorst’ of ‘genoeg’. Het gekke is alleen: als volwassene gaat die simpele manier van eten niet meer vanzelf, omdat je allerlei regeltjes in je hoofd hebt: dit eet je om die tijd, dat niet, dit is gezond, dat niet.
3. Neem vaker pauze
Nog even een wasje draaien, snel die paar e-mails wegwerken, je kroost entertainen… De meesten van ons hebben de neiging onze dagen behoorlijk vol te stoppen. Vaak zijn de momenten dat je –qua snack gedrag- voor de bijl gaat, de momenten dat je eigenlijk moe bent. Dat komt door hoe onze hersenen werken. Bij ons eetgedrag zijn twee delen in de hersenen betrokken: het meest ontwikkelde deel, de prefrontale cortex, en een primitief deel. In het meest ontwikkelde deel maken we verstandige keuzes: we willen gezond eten, misschien wel afvallen.
Maar wanneer we moe zijn, en ons ‘wilskracht reservoir’ leeg raakt, neemt het primitieve deel van de hersenen het over. Dat primitieve deel wil geen verstandige keuzes maken, maar toegeven aan het verlangen naar genieten, naar lekkers. Om te zorgen dat het wilskracht reservoir op peil blijft, is het belangrijk pauzes te nemen, op adem te komen. Neem minimaal na elke 2 uur werk inspanning 10 minuten pauze. Ademhalen, vochtpeil aanvullen en een dansje doen.
4. Eten, niet diëten
Een dieet en verleidelijke manier of snel gewicht te verliezen. Maar voor de meeste mensen werken diëten niet. Als eten voor jou een genotsmiddel is, dan worstel je met twee tegengestelde verlangens: aan de ene kant gezond willen omgaan met eten, anderzijds het verlangen naar genieten. Diëten houden een obsessie met eten in stand, met wat ‘mag’ en ‘niet mag’. Terwijl je juist een stabiele, fijne relatie wilt hebben met eten. Dus stop met dieeten en kies voor ritme, structuur en optimale voeding. Voeding dat in basis onbewerkt is. Bijvoorbeeld een ei vs. eierkoek. Een ei is puur en onbewerkt en een eierkoek is gecreëerd in een fabrieksproces of elders waar suiker een van de hoofd ingrediënten is.
5. Doorbreek je gewoontes
De meeste mensen hebben vaste eetgewoontes, die afhangen van waar ze zijn en wanneer ze ergens zijn. Die gewoontes krijg je eruit door te ontwennen en jezelf iets anders te gunnen. Dus alle lekkere (minder gezonde dingen) hoeven niet ineens te verdwijnen. Het gaat erom dat je leert om heel bewust te kiezen, omdat je echt trek hebt – en niet vanuit een verlangen dat instant gestild moet worden, dus jij maar pakt wat je pakken kunt. Bijvoorbeeld als iemand om jou heen kiest voor een snack moment betekent het niet dat je direct mee moet doen. Wees jezelf te slim af! Dit noemen we met een mooi woord : de kracht van zelfobservatie! Haal eens diep adem en ga bij jezelf na wat de behoefte nou echt is?
Probeer goed onderscheid te maken tussen buikhonger en smaakhonger. Buikhonger is trek hebben, smaakhonger is op zoek zijn naar een smaaksensatie zonder dat je daadwerkelijk trek hebt.
Comfort food/ emotie eten 5 tips op een rij:
- Identificeer jouw reden tot emotioneel eten. Eet je omdat je je verveelt of omdat je verdrietig of angstig bent om iets? Probeer dit probleem direct bij de kern op te lossen en ga er anders mee om.
- Herken jouw emotionele honger signalen. Merk je dat je trek krijgt in een specifiek iets zoals chocolade? Dan weet je dat je emotioneel gaat eten. Laat je niet naar het keukenkastje leiden door je emoties!
- Als je erachter bent waar jij trek in krijgt als je je emotioneel minder sterk voelt, dan weet je wat je vooral NIET in huis moet halen. Haal lekkere maar gezonde producten in huis zo grijp je nooit mis.
- Sla geen maaltijden over. Daardoor ga je automatisch overeten en creëer je ‘ craving ‘ gedrag.
- Ontwikkel alternatieven voor minder gezond eten. Parkeer de zak chips of chocoladereep. Haal eens diep adem, neem even moment voor jezelf, pak een kop thee, maak een wandeling, spring een paar keer op en neer, pak een goed boek of verwen jezelf lekker met een warm bad of douche! Geef jezelf een andere vorm van comfort dan food 😉
Wil je beter voor jezelf zorgen, maar weet je misschien niet zo goed hoe? We helpen je graag op weg.