Koolhydraatarm- vrij dieet is tegenwoordig een hit. Je zegt de koolhydraten vaarwel en je bereikt binnen no-time het gewenste resultaat. Maar is het wel zo gezond voor je?

Dagelijks  20-50 g koolhydraten tot je nemen dat is op een lange termijn niet verstandig. Je hebt koolhydraten nodig voor het zuurstoftransport naar je weefsels en voor het functioneren van je hersenen. Kies liever voor langzame koolhydraten.

Op lange termijn koolhydraatarm eten is slecht voor je gezondheid is en je zal merken dat je na een tijdje niet meer afvalt. Ook gaat je lichaam bij gebrek aan energie je spieren verbranden, waardoor je slap wordt en je verbranding vertraagt.

 Je lichaam heeft energie nodig

Iedere dag heb je energie nodig om je hart te laten kloppen, zuurstof op te nemen en je kerntemperatuur op 37 graden te houden. Je lichaam kan zichzelf van deze energiebehoefte voorzien door 3 verschillende types brandstoffen:

Voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarbij zijn vezels ook van essentieel belang.

vitale voeding

Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graanproducten, fruit, en alle suikerrijke producten zoals snoepgoed, gebak, koekjes en kant-en-klare sauzen. Categorie: snelle koolhydraten. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en ook weer snel dalen.

Langzame koolhydraten ofwel complexe koolhydraten doen er langer over om hun energie af te geven. Daardoor blijft je bloedsuiker spiegel laag. Bijvoorbeeld: bonen, linzen, quinoa en haver.

Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je gezondheid en zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie. Je hebt daarnaast ook de verzadigde vetten, zoals snacks uit de frituurpan of bak- en braadvet, hebben daarentegen een negatief effect op je gezondheid. Je vindt verzadigd vet ook in koekjes, repen, en cake en taart.

Eiwitten (proteïnen) zijn essentiële bouwstenen van je lichaam en zijn te vinden in vlees, ei en vis, en  in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Veel en de verkeerde eiwitten is ongezond

Maar als je minder koolhydraten gaat eten dan zie je dat mensen veel meer eiwitten gaan eten om een verzadigd gevoel te krijgen. Als je veel eiwitten eet dan is dat slecht voor je nieren. Ook het eten van veel rood vlees, rund, lam, varken is ongezond en bewezen dat de kans op darmkanker significant toeneemt.  Ook gaan mensen vaak veel vleeswaren eten. Deze producten zitten vol met conserveermiddelen, nitriet en bevatten ook dextrose, oftewel suiker.

eiwittenNitrieten worden omgezet in nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. Hierdoor is er een grotere kans op maag of darmkanker. Maar ook kunnen ze leiden tot anemie (bloedarmoede) of cyanose (blauwzucht, ook wel blauwe baby ziekte genoemd).

Peulvruchten waaronder dus bonen en linzen bevatten ook eiwitten. daarom is het ook verstandig om die producten toe te voegen

Eet (bij voorkeur biologisch) kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groenten (supergroenten: spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, broccoli), avocado, ongebrande-ongezouten noten, zaden, olijf- en kokosolie en gebruik verse kruiden als tijm, rozemarijn, basilicum.

Fruit (kiwi, peer, appel, banaan, alle soorten rood fruit), havermout, gedroogd fruit (let op zonder toegevoegde suikers) , quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappelen (bevatten veel vezels), bonen (zwarte, garbanzo, kidney, ogen en navy bonen) en donkere chocolade (85%+ cacao).

Vermijd: suiker, siropen, wit brood, witte pasta, witte rijst, witte bloem, snoepgoed, koekjes, gebak, ijs, frisdranken, vruchtensappen uit pak, kant-en-klare producten en kunstmatige zoetstoffen.

Bijwerkingen koolhydraatarm dieet

  • Een oncontroleerbare eetlust (cravings)
  • Minder energie
  • Trek in suikers
  • Negatieve stemming
  • Verminderd concentratievermogen
  • Vergeetachtigheid (waar liggen die sleutels ook alweer?!)
  • Spierafbraak

Advies: 

Op basis van een medische indicatie kan je – onder begeleiding van een art of diëtist- een koolhydraatarm dieet volgen. Dit zal een tijdelijke oplossing zijn. Ik adviseer niet op eigen initiatief koolhydraatarm- of vrij te gaan eten. Er zijn gezondheidsrisico’s die hier mee verbonden zijn. Let dus aub. op dat je je lichaam niet tekort doet. Zorg dat je zo veel mogelijk kiest voor de langzame koolhydraten. Ze helpen je gezond te houden, je weerstand te bewaken en je energiepeil stabiel te houden!

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust via mail@lifestyleconsultancy.nl. We helpen je graag verder!

Wil je meer weten over wat optimale voeding voor jou kan betekenen? Ben je klaar met dieet-gedrag en wil je lekker leven, bewegen en genieten maar weet je misschien niet zo goed hoe? Kom eens langs voor een kennismaking, dan gaan we samen kijken naar je wens en hoe je dat zo snel en gezond mogelijk kan bereiken.

4 + 2 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram