Liever gezond dan slank, toch?

Op een dag kijk je in de spiegel en besluit je: de rolletjes op mijn buik kunnen echt niet meer. En zo start je met diëten. Minder calorieën, meer light producten, geen vetten meer, dan maar een beetje honger… Binnen een paar weken zie je dat het vet op je buik inderdaad flink af begint te nemen.

Perfect, toch zo’n platte buik? Nou… misschien toch minder perfect dan je denkt. Je vergeet met deze methode namelijk om ook nog een beetje op je gezondheid te letten. Waarom liever gezond dan slank?

Veel mensen die af willen vallen, hebben daarbij één doel in hun hoofd: slanker worden. En dat betekent toch vooral de vetreserves verbranden die je over je hele lichaam hebt opgebouwd. De enige manier om dat te doen, is door minder calorieën te eten dan je dagelijks verbruikt.

emotie eten 2

De vaak gekozen aanpak is dus: weg met alles dat veel calorieën bevatten. Vette producten gaan het huis uit. Light drankjes, zuivel en snacks? Yes! Caloriearme maaltijdvervangers? Nog beter! En dat je dan af en toe honger hebt? Nou ja, alles om maar van de vetrolletjes af te komen.

Caloriearm eten is niet hetzelfde als gezond eten

Het probleem met die focus op calorieën is dat je er al snel ongezonde keuzes door gaat maken. Want in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is calorie-arm eten echt niet altijd gezonder. Ga maar na: een koekje is slanker dan een handje amandelen, en vruchtenhagel is slanker dan vette vis. Maar wat is nou beter voor je?

De gezondheidswaarde van een product wordt niet bepaald door de calorieën die erin zitten. Je kijkt eerder naar de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen: vitamines, mineralen, gezonde vetzuren, vezels. Allemaal zaken die je volledig mist als je je alleen op calorieën focust.

 

stress food

Opmerkelijk is dat niet, want we worden dagelijks vermaakt met reclames die ons vertellen dat slank zijn dé manier is om blij te zijn.

Slank maakt niet gelukkiger…
Je kunt nog zo in een maatje XS passen, maar als je door vitaminetekort intussen constant moe bent, hoe tevreden ga je dan zijn? Als je van je buikvet af bent, maar door orgaanvet toch aan de medicijnen moet? Of als je in ruil voor je figuur de hele dag het monster in je maag met glazen water aan het stillen bent.

Stop de strijd met eten/ niet eten. Ga terug naar de basis, hier volgen 3 simpele tips.

1. Kies voor kwaliteit. Kies producten die zo onbewerkt mogelijk zijn, ofwel geen toegevoegde smaak-geur, kleurstoffen bevatten.

Groenten, fruit, ongebrande noten, pitten, eieren, onbewerkt vlees/vis/vegetarisch. Zuivel zonder smaaktoevoegingen. Volkoren brood, crackers, pasta, rijst. Kook zo vers mogelijk en met de seizoenen mee.

2. Pak je beweging. Beweging is van essentieel belang voor een gezond lichaam. Je hoeft niet meteen 4x per week in de blubber te bootcampen of sterretjes voor je ogen te zien na je cross-fit training.

Begin eens met dagelijks 30-45 minuten, stevig wandelen, pittig fietsen, of baantjes zwemmen. Vanuit hier kan je gaan uitbouwen en specifieke sporten en/of krachttraining gaan inzetten. Zo houd je het langer vol.

3. Vocht. Zorg dat je voldoende vocht (1,5 – 2 liter water) per dag drinkt. Zet desnoods je waterfles op je telefoon, die heb je vrijwel altijd bij de hand. Elke keer als je berichten checkt, neem je een slok 😉

Op jouw gezondheid 🍀 Herken je de signalen van calorie-arm eten, altijd nee zeggen, en een eeuwige strijd hebben met voeding. Wil je van slank-denken naar gezond-denken?  Mocht je vragen hebben na het lezen van deze blog dan ben je uiteraard welkom om te e-mailen naar mail@lifestyleconsultancy.nl. We helpen je graag verder. 

 

Contact

 

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze blog, persoonlijk tips of advies op maat willen. Neem contact op. We helpen je graag verder!

10 + 15 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram